НАИС и ЕПЦ бяха на работна среща във връзка със текущата ситуация с потребителското АРС в България

Срещата между Национална асоциация за извънсъдебни спогодби и Европейския потребиелски център се състоя на 16.03.2022. За нас винаги е голямо удоволствие да контактуваме с колегите от Европейския потребителски център (ЕПЦ). Техния богат опит с решаване на трансгранични потребителски спорове винаги има на какво да научи всички, интересуващи се от материята.

Обсъдихме успеваемостта на алтернативното решаване на потребителски спорове като цяло в България, интереса към него като процедура. Ние споделихме, че има огромен ръст на подадени спорове в неговата електронна система и по електронна поща, но изключително нисък интерес от страна на търговците да откликват на поканите на жалбоподателите. В същото време, жалбите, подадени в ОРС онлайн платформата на ЕС се радват на по-голям интерес от страна на търговците и по-голяма успеваемост в постигането на споразумения. Център НАИС не е отказъл да разгледа нито един случай, подаден като жалба на нашия мейл адрес или в някоя от онлайн платформите- nais.bg или ОРС на ЕС.

Колегите от ЕПЦ споделиха, че през тяхната система за вътрешна комуникация с останалите ЕПЦ- са минали над 2000 трансгранични спора през 2021, от които 70% са успешно решени. Поздравяваме ги за чудесната работа! Това показва, че АРС процедурата е ефективна и наистина е от полза, както за търговци, така и за потребители.

Според колегите от ЕПЦ, повечето български търговци откликват, но има малки фирми които са по-трудни за комуникация, дори понякога за намиране, но това са изключително малко случаи.

От НАИС споделихме, че АРС в България все още не е много популярна като процедура за решаване на потребителски спорове. Няма мотивация от страна на българските търговци да участват в АРС, въпреки, че им е предлагано да тестват безплатно как работи. Предпочитат да реагират на жалбите на потребителите, но за съжаление, при непостигане на споразумение при директни преговори, жалбоподателят избира да ескалира случая към КЗП, който е правораздавателен орган и тогава помирението е невъзможно, а рискът от налагане на глоби огромен. В платфромата на НАИС, ако не сработят директните преговори, двете страни могат много лесно и бързо, чрез натискане на един бутон, да поискат участие на трета страна, медиатор, който да ги подпомогне да решат спора. Това е съвсем различен и разумен подход, съхраняващ взаимоотношенията между двете страни, в сравнение с намесата на правораздавателен орган, който е длъжен да се само сезира и направи проверки.

Сътрудничеството на НАИС с ЕПЦ и КЗП като цяло винаги е било от съществена важност, желаем много здраве на колегите си и все така огромна енергия да успяват в мисията си да помага на потребителите да търсят правата си, а на търговците да подобряват практиките си.

Ако си потребител и искаш да подадеш жалба срещу търговец, можеш да го направиш напълно безплатно в онлайн платформата на Център за АРС nais.bg и да преговаряш с търговеца чрез.

Ако си търговец и искаш да решаваш споровете с потребителите си бързо лесно и изцяло онлайн, можеш да се регистрираш като търговец в онлайн платформата на НАИС на nais.bg- тук.

Следете рубриката Новини, на nais.bg за най-актуалното в областта на алтернативното решаване на спорове (АРС) между търговци и потребители.

 

Последвайте и профилите на НАИС в   LinkedIn и Facebook, за да сте винаги в час с най-новото в областта на онлайн решаването на потребителски спорове.

Публикувано на 17.03.2022г. Обратно в новини