НАИС с домакинство на тазгодишното пленарно заседание на Travel Net

На 6 октомври 2023 г. се проведе поредното годишно пленарно заседание на европейската организация Travel Net.

Travel Net е мрежа, която обединява европейски органи за извънсъдебно решаване на търговско-потребителски спорове в областта на транспортните услуги, чиито членове са от Германия, Франция, Белгия, Гърция, Полша, Латвия, Испания, Австрия, Чехия, Дания, Великобритания и др. Организацията е създадена преди 6 години, с цел сътрудничество, споделяне на добри практики и съдействие при решаване на потребителски спорове, особено такива от международен характер.

Различното в тази среща беше в това, че Национална асоциация за извънсъдебно решаване на спорове- НАИС беше домакин на срещата. Мероприятието е съфинансирано от ЕС по програма Единен пазар (Single Market Program).

По време на срещата бяха споделени добри практики от различните членове на организацията, бяха взети решения за поставяне на проблеми по отношение на авиационния транспорт като единна организация. Също така беше взето решение основната комуникация да се съсредоточи онлайн в специално създадено от ЕС дигитално пространство- облак, което да съдържа банка информация за казуси, данни, всякакви други помощни материали, които биха могли да подпомогнат подобряването ефективността на работата на отделните членове. Развитието на организацията наложи създаването на нови отговорности и роли, като бяха определени хора, които да ги изпълняват.

Беше коментирана необходимостта от засилването на дигиталното присъствие на Travel Net и текущия напредък по този въпрос.

Беше отчетено, че за 6 години Travel-Net се е развила като организация, която създава предпоставки за по-бързо и оптимизирано достигане на решения и становища по повтарящи се и подобни потребителски казуси. Членовете споделиха, че полезността на организацията е неоспорима и за в бъдеще би могла да има повече влияние върху процесите по създаване на адекватни правила и регулации в търсенето на решения свързани с подобряването на АРС, по отношение повишаването на информираността на търговците и повишаването на качеството на обслужването им на потребителите.

Голяма част от членовете на организацията за пръв път посещаваха България. Домакините, г-жа Свилена  Насалевска и г-жа Елиза Николова демонстрираха българско гостоприемство и накара гостите да се чувстват максимално обгрижени и доволни от първото си съприкосновение с българската култура, история, кулинария, винопроизводство и активен градски живот в София.

Ето какво каза г-жа Свилена Насалевска за домакинството на НАИС:

„Да посрещнеш 26 човека от различни европейски държави в България, повечето от които никога не са били тук е отговорна задача, защото следващите две-три посещения, независимо дали отново в България или друга държава, неминуемо ще се сравняват с него. Просто така е устроен нашия мозък, че за да запомни и асимилира- сравнява.

Досега домакини на тези срещи са били Виена, Брюксел, Париж, Берлин, Прага- все любими европейски градове, които пленяват с културно-историческо наследство. За да впечатлим нашите гости, решихме да направим това, което ние българите от векове можем най-добре- да бъдем гостоприемни. И това не означаваше да похарчим повече пари, за да ги впечатлим със скъпи преживявания, защото не разполагаме с толкова големи бюджети. По-скоро вложихме много от себе си, нашето лично отношение, внимание, желание да ги накараме да се почувстват добре, уютно, приятно, че са у нас, така сякаш посрещаме близки приятели и роднини.

Преди да дойдат им изпратихме всякаква полезна информация за по-добро изживяване в София. Информирахме ги за всичко, което е необходимо да знаят, за да се ориентират бързо в непознатата за тях обстановка и да могат да се отдадат по-бързо и уверено на приятни разходки и обиколки на забележителностите на София преди и след пленарната сесия.

Също така, в презентацията по време на срещата заложих на съвременни дигитални средства, направих я по-раздвижена, интересна, та дори забавна, с което демонстрирахме как изкуственият интелект би могъл да ни е полезен в нашата ежедневна работа.

По време на вечерното ни събиране в столичен ресторант с традиционна българска кухня им разказах подробности за българската ракия, вино, храната, която е типична за българската трапеза, а също и как я приготвяме вкъщи. За всеки от участниците с по-различна хранителна диета се погрижихме индивидуално, така че да не се чувстват пренебрегнати и изолирани от общото приятно кулинарно изживяване.

Мисля че заложихме на правилната концепция, защото колегите останаха доволни и ни засипаха с благодарности и комплименти за добрата организация.“

Следващата пленарна сесия е планирана за пролетта на 2024 година в Копенхаген, Дания.

Събитието е съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения са само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или предоставящия орган. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган може да носи отговорност за тях.

Публикувано на 09.10.2023г. Обратно в новини