НАИС взе участие в кръгла маса на ЕПЦ

При спазване на всички най-актуални противоепидемични мерки, Европейски потребителски център организира кръгла маса, посветена на предизвикателствата пред потребители и търговци при онлайн пазаруване. Събитието се състоя на 9.09.2021 на терасата на Гранд Хотел София. Председателят на УС на НАИС, г-н Богомил Николов, коментира правата на потребителите и предизвикателствата пред тях при пазаруване през социалните мрежи.

В най-актуалните въпроси от настъпилите промени в живота на потребителите в условията на Covid-19 ни въведе председателят на КЗП г-н Димитър Маргаритов. Главният директор на главна дирекция „Контрол на пазара“ в КЗП, г-н Игнат Ареснов, представи накратко новите постановки в потребителското законодателство, свързани с влизането в сила на Директива на ЕС 2019/770, относно договорите за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и Директива на ЕС 2019/771, касаеща договорите за продажба на стоки. Двете директиви са транспонирани в българското законодателство чрез Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки, влизащ в сила от 1 януари 2022. Директорът на ЕПЦ в България, г-жа Соня Спасова представи дейността на центъра и опитът му при разглеждане на трансгранични спорове в променената потребителска среда през 2020. Темите за измамите в интернет спрямо потребители и предизвикателствата пред онлайн търговците, свързани с недобросъвестни клиенти също бяха дискутирани.

 

Следете рубриката Новини, на nais.bg за най-актуалното в областта на алтернативното решаване на спорове (АРС) между търговци и потребители. 

Последвайте и профилите на НАИС в   LinkedIn и Facebook, за да сте винаги в час с най-новото в областта на онлайн решаването на потребителски спорове.

 
Публикувано на 12.09.2021г. Обратно в новини