НАИС взе участие в първата си конференция като член на FIN-NET

От месец юни 2023, НАИС е член на европейската организация на органи за решаване на потребителски спорове в областта на финансовите услуги- Fin-Net.

На 16.11.2023 Изпълнителният директор на НАИС, г-жа Свилена Насалевска взе участие в пленарната сесия на организацията.

Тази година към организацията са се присъединили четири органа за АРС, между които е и НАИС. Водещите на форума дадоха възможност на всеки от новите участници да представят организацията си пред останалите членове.

Бяха дискутирани теми, свързани с пренасочването на казуси вътре в организацията, когато компетентния орган, не е този, при когото е подадена жалбата.

Презентация от IVASS, Италия, касаеща пазарът на дигиталните покупки на застраховки представи начини за борба с измамите в него.

Представители на OAFS, Малта дискутираха проблема с бъдещата стойност при матуритет на застраховките живот.

Бяха представени промените, които предстоят да се въведат в Директива 2013/11/EU, за алтернативното решаване на потребителски спорове. Търговците ще бъдат задължени да отговарят на жалбите срещу тях, подадени в органи за алтернативно решаване на спорове, какъвто е Център за АРС НАИС. ОРС платформата ще бъде закрита и ще бъде реформирана в инструмент, който да насочва потребителите към органи за АРС. Твърде възможно е да се използва чатбот, което още веднъж  показва, че изкуствения интелект постепенно навлиза в АРС. Повече за бъдещето на Изкуствения интелект в алтернативното решаване на спорове, можете да научите от публикацията в нашита рубрика „Медиаторски дневник“- Как изкуственият интелект може да послужи на алтернативното решаване на спорове?

Участниците, също така, видяха презентация на DG FISMA за стратегия за индивидуалното инвестиране, неговото стимулиране, чрез повишаване доверието и сигурността на потребителите.

 

За още Новини от Център за АРС НАИС и сдружение НАИС, следете Новините на nais.bg

 
Публикувано на 16.11.2023г. Обратно в новини