Потребителска читанка: Финансова грамотност

Знаеш ли че, 53% от хората на възраст между 25 и 39 години в Евросъюза има вероятност да изпитат затруднения с изпълнението на финансовите си задължения?

Това е твърде голям процент, за да не спреш за момент и не обърнеш внимание на филмчето тук.

В рубриката „Потребителска читанка“ предлагаме на твоето внимание няколко образователни клипа, посветени на информирания потребителски избор. Първото от тях е посветено на финансовата грамотност.

Потребителите трябва да са наясно с финансовите рискове и възможности, да правят информиран избор и да знаят къде да отидат за помощ.

Видеото има за цел да даде възможност на гражданите да станат по-добре информирани потребители и да управляват по-добре своите финанси.

Съвети как да управляваш финансите си:

  • Помисли внимателно дали се нуждаеш от финансов продукт (кредит, инвестиция, застраховка), който може да е рисков, скъп или да представлява дългосрочен ангажимент.
  • Потърси съвет от независим консултант, ако не разбираш дадена оферта.
  • Прочети внимателно преддоговорната информация и се опитай да сравниш оферти от различни доставчици.
  • Увери се, че познаваш правата си. Например, ако купуваш финансови услуги онлайн, имаш право на отказ в срок от 14 дни благодарение на съществуващото законодателство на ЕС за защита на потребителите.

Образователен видеоклип за финансова грамотност, създаден от името на Европейската комисия (Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“).

Управлявай финансите си.

Твоето бъдеще. Твой избор.

#PersonalFinance / #EU4Consumers

 

Кликни върху снимката, за да стартира видеото. Продължителност: 1:11 мин.

 

Научи повече за това как да управляваш финансите си на https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumer-rights-and-complaints/video-resources-consumers_bg

Ако искаш да подадеш жалба срещу търговец като потребител и да решиш спора си с него чрез АРС, можеш да го направиш в онлайн платформата на НАИС- nais.bg

Публикувано на 23.11.2021г. Обратно в новини