Потребителска читанка: Интернет безопасност

В рубриката „Потребителска читанка“ предлагаме на твоето внимание няколко образователни клипа, посветени на информирания потребителски избор. Този път материалът е за безопасността в интернет.

Продукти от цял свят, доставяни вкъщи само с няколко щраквания — това е предимството на онлайн пазаруването. Интернет има много приложения и голям потенциал за злоупотреби. Трябва да си изключително внимателен/на, когато пазаруваш онлайн, и да си наясно с правилата, които трябва да спазват търговците. 

Съвети как да бъдеш в безопасност онлайн:

 1. Обмисли да пазаруваш другаде, ако търговците не посочват своите идентификационни данни и координати за връзка.
 2. Внимавай да не попаднеш в капан и бъди наясно с техниките за продажба чрез упражняване на натиск, като например:
  • продукти, рекламирани като „уникална възможност“
  • твърдения, че даден продукт е „единственият продукт, предлагащ ефективна защита“, „единственият комплект за тестове в домашни условия“ или че се продава на „най-ниската цена на пазара“
  • твърдения, които създават усещане за недостиг, като „налично само днес“ или „продава се бързо“.
 3. Прочитай внимателно адресите и заглавията на уеб страниците и не използвай страници със систематични правописни грешки. Те често се използват, за да не бъдат открити от алгоритмите на операторите на уебсайтовете.
 4. Провери дали продуктите имат точни и разбираеми текстови описания.
 5. Съобщи за необосновани или съмнителни оферти. Използвайте инструментите за докладване, предоставени от оператора на платформата, или се свържи с компетентните национални органи или организации на потребителите в твоята страна.
 6. Увери се, че познаваш потребителските си права.

 

Образователното видео относно безопасността в интернет, създадено от името на Европейската комисия (Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“).

Кликни върху снимката, за да стартираш видеото. Време за гледане: 1:03 мин.

 

 

Бъди в безопасност онлайн.

Твоето бъдеще. Твой избор.

 

#OnlineSafety / #EU4Consumers

 

Научи повече за това как да останеш в безопасност онлайн на https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumer-rights-and-complaints/video-resources-consumers_bg#---3

Ако искаш да подадеш жалба срещу търговец като потребител и да решиш спора си с него чрез АРС, можеш да го направиш в онлайн платформата на НАИС- nais.bg

 

Публикувано на 26.11.2021г. Обратно в новини