Потребителска читанка: Устойчиво потребление

Знаеш ли, че ако използваме една година повече електронните си устройства, щяхме да намалим въглеродните емисии с 4 млн. тона годишно, което се равнява на замърсяването от 2 млн. автомобила от пътищата.

В рубриката „Потребителска читанка“ предлагаме на твоето внимание няколко образователни клипа, посветени на информирания потребителски избор. Този път материалът е за устойчивото потребление.

Всеки ден правим избор, който засяга околната среда. Целта на устойчивото потребление и производство е да се постигнат повече и по-добри резултати с по-малко ресурси.

Съвети за устойчиво потребление:

  • Помисли добре преди да пазаруваш и обмисли възможността да купии продукти втора употреба. Не си купувай нов смартфон, докато твоят все още функционира.
  • Увери се, че твоите покупки носят ползи за околната среда. Провери например дали имат екомаркировка на ЕС.
  • Проверявай етикетите за устойчивост като цяло. Способността да ги разчиташ и разбираш те защитава от неправилни твърдения върху опаковките на продуктите.
  • Карай колело, върви пеша или използвай обществения транспорт вместо да пътуваш с автомобил или самолет. 2021 г. е Европейската година на железопътния транспорт!
  • Трупай по-малко отпадъци. Когато изхвърляш храна, пилееш природни ресурси и пари. Обмисли възможността да поправиш счупен продукт, вместо да купуваш нов

 

Образователно видео за устойчивото потребление, създадено от името на Европейската комисия (Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“).

Кликни върху снимката, за да старатираш видеото. Време за гледанe: 1:02 мин.

 

 

 

Прочети повече на https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumer-rights-and-complaints/video-resources-consumers_bg

Ако искаш да подадеш жалба срещу търговец като потребител и да решиш спора си с него чрез АРС, можеш да го направиш в онлайн платформата на НАИС- nais.bg

 

Публикувано на 24.11.2021г. Обратно в новини