Потребителска читанка: Защита на личните данни

Всеки ден споделяме лична информация онлайн. От нея се опитват да се възползват добронамерени и недобронамерени търговци. Как да се защитиш от втория тип?

В рубриката „Потребителска читанка“ предлагаме на твоето внимание няколко образователни клипа, посветени на информирания потребителски избор. Този път материалът е за защита на данните.

Целта на защитата на данните е да се гарантира, че контролирате начина, по който организациите третират данни за теб. Необходимо е организациите да имат основателна причина за обработването на твоите данни, да бъдат прозрачни по отношение на това, което правят, и да извършват обработването по сигурен начин.

 

Съвети как да защитиш данните си:

 

  • „Не“ означава „не“. Ако администраторите на данни поискат твоето съгласие, то трябва да бъде свободно, конкретно и информирано. Например предварително маркираните полета и прекалено общите условия не са валидни.
  • Можеш да оттеглиш съгласието си, ако промениш мнението си, и това трябва да бъде също толкова лесно, колкото първоначалното му даване.
  • Можеш да получиш безплатен достъп до твоите лични данни, с които разполагат организациите. Ако смяташ, че са грешни, можеш да ги коригираш. Ако установиш, че се съхраняват незаконно, можеш да поискаш те да бъдат заличени.
  • В някои случаи, като например преминаване към нов доставчик на услуги, имаш право на преносимост на данните.
  • Можеш да се свържеш с орган за защита на данните в твоята страна, ако имаш проблем с начина, по който организациите третират твоите лични данни.

 

Образователно видео за за защита на личните данни, създадено от името на Европейската комисия (Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“).

Кликни върху снимката, за да стартира видеото. Време за гледане: 1:01 мин.

Защити своите данни.

Твоето бъдеще. Твой избор.

 

Научи повече за това как да защитиш своите данни на ec.europa.eu/info/consumer-resources

Ако искаш да подадеш жалба срещу търговец като потребител и да решиш спора си с него чрез АРС, можеш да го направиш в онлайн платформата на НАИС- nais.bg

Публикувано на 25.11.2021г. Обратно в новини