Медиаторски дневник: Е-медиация като форма на АРС- предимства и предизвикателства- говорим от личен опит- Част 3

В първа част на тази поредица, посветена на е-медиацията като форма на АРС, разказахме за предимствата й, дължащи се на това, че е електронна, а именно Гъвкавост, удобство, икономичност. Всяко уеб-базирана услуга притежава тези характеристики, такъв е и случаят с електронната платформа на Център за АРС НАИС- nais.bg

После стана дума за предимства, дължащи се на писмената й форма- ефективност, ефикасност, креативност.

Сега е ред да разкажем на ценностите от обществена значимост, които носи е-медиацията.

Предимствата на е-медиацията: устойчив модел, социална отговорност

 

Не обичаме хартия. По-точно обратното, много я обичаме, прекалено много я ценим, както и дърветата, за това не я използваме в нашата работа. Искаме всичко да се случва електронно, така и оформихме целия процес. Няма нужда да се печата нищо. Споразумението се генерира автоматично на базата на точките, описани от медиатора в екрана на чата с търговеца и потребителя. Всяка от страните може да го изтегли електронно и се съгласява електронно с него. После могат да си изтеглят окончателно оформения вариант със съгласията. Ако страните държат, може да се придаде изпълнителна сила при нотариус. Също така, на никого не му се налага да пътува, за да участва в е-медиацията, не пали колата, не се кача в градски транспорт и не оставя подобен въглероден отпечатък. Всичко е по електронен път.

Също така, няма напрежение в участниците, че трябва точно в определен час, да са на точно определено място- малка частица от ежедневния стрес е елиминирана. Освен това, не си разменят лично гневни реплики, както може да се случи при присъствената и по този начин процедурата е щадяща за психиката им.

Предимствата на е-медиацията: сигурност за здравето на участниците

 

Първата версия на нашата електронна платформа датира от 2017 година. През 2019 година за пръв път чухме за смъртоносния вирус Ковид-19. През 2020 цялата човешката цивилизация промени навиците си и се наложи да използва всякакви електронни ресурси, за да може да продължи да извършва ежедневните си дейности. Повече от всякога подобни електронни инструменти добиха особена важност. Радваме се, че още преди няколко години бяхме предвидили, че възможността за водене на медиация по този начин ще стане важна и дори необходима. Отдалечената, неприсъствена форма на е-медиацията е не просто удобна, тя пази здравето на участниците. Не се налага носенето на маски, както напоследък трябваше да бъде при присъствената. Така при видео конференции, лицевата мимика и невербалните реакции на участниците могат да се видят на екрана, което улеснява ориентацията на медиатора в емоционалния статус на спорещите.

Следи нашата рубрика Новини в сайта ни nais.bg или профилите ни във  Facebook и LinkedIn.

Ако си сертифициран медиатор и имаш добри познания по потребителско право, работил/а си дълги години в търговска фирма, работеща с крайни клиенти или в потребителска организация, можеш да кандидатстваш при нас за медиатор тук.

Ако си търговец и ти допада медиацията като начин да намираш решение на сложни казуси по жалби бързо, лесно, икономично, запазвайки отношенията с твоите клиенти, можеш да се регистрираш в нашата онлайн платформа за решаване на потребителски спорове тук. Пиши ни на office@nais.bg, за да проучиш възможността да тестваш безплатно нашата изцяло онлайн процедура по алтернативно решаване на спорове с клиентите ти. Прочети повече за възможността да станеш асоцииран член на НАИС тук.

Публикувано на 11.07.2022г. Обратно в новини