Потребителска читанка: Какво представляват Dark Patterns или Тъмните модели и защо трябва да знаем за тях?- Част 8

В първа част на тази публикация, демонстрирахме как всеки се сблъсква с dark patterns, защото те са станали част от нормалното функциониране на повечето платформи и сайтове, и дадохме дефиниция за тях. Във втората част отговорихме на въпроса защо трябва да говорим за тях, след като толкова много сме свикнали с употребата им.  В трета част разказахме повече за вредата от тъмните модели и техните характеристики. В четвъртата обяснихме защо тези тъмни модели са толкова ефективни и деструктивни и започнахме да ги разпределяме в групи, за да ни е по-лесно да ги идентифицираме. Разяснихме какво значи Прокрадване в кошницата (sneak into basket), Предотвратяване на сравнението (comparison prevention) и Погрешно насочване (misdirection). После разказахме какво представляват моделите Примамване и превключване (bait and switch), Потвърждаване чрез посрамване (Confirmshaming), Рамкиране (framing) и Скрита реклама (disguised advertisements). След това дойде ред на  Леснота (ease), Скрита информация (hidden information), Настройки по подразбиране (default settings), Принудително продължаване (forced continuity), Принудително разкриване (forced disclosure), Принудително действие и време (captive audience или the milk factor), Награди и наказания (rewards and punishments), Спамене на приятели (friend spam), Подвеждащи въпроси (trick questions), Илюзия за контрол (illusion of control), Грабване на вниманието (attention grabber), Оповестяване на лична информация (making personal information public). Приключваме с таксономията с още няколко модела dark patterns.

Таксономия на тъмните модели 

 

  • Ние никога не забравяме (we never forget)- уж за да запомни платформата или сайтът, докъде си стигнал. В много случаи това е полезно, но ако Wi-Fi мрежа те е запомнила, за да не вкарваш всеки път парола, обаче си забравил да изключиш отметката, че си съгласен да ти се вижда устройството, не се знае какво може да се крие зад това следващия път, когато се свържеш.

 

  • Мелене (grinding). Ето следния пример: циклиш на едно и също, безинтересно вече ниво в електронна игра, за да ти пускат реклами всеки път като ти свършат животите, докато не решиш да си купиш бустери или не изгледаш реклами за Х пари, за да те пуснат на другия level. Плащаш играеш с повече разнообразие, не плащаш имаш разнообразие в рекламите, но не и в играта.

 

  • Игра с уговорка (playing by appointment)- Например, играеш шах или друг brain game, щото са много полезни за мозъка, обаче по-интересната част, турнирите са с уговорка или на определена дата. И ти си пренастройваш програмата за деня по американско време или за датата и времето на турнира, щото много искаш да си премериш силите с другите играчи, за да хванеш тоя знаменателен момент.

 

  • Плати , за да прескочиш (pay to skip) Angry Birds и Farmville са засечени с такива тъмни модели. Те приличат на предходните, мелене и игра с уговорка, но са по широки по обхват. Например, можеш да продължиш играта, чак като поникнат там едни дървета, на които им трябват по 2 дена. Я по-добре си плати да поникнат веднага, щом толкоз ти се играе. Или стреляш пилета на една и съща конструкция и няма уцелване, докато не изглеждаш рекламите при всеки провал или не си платиш.

 

  • Схеми на социални пирамиди (social pyramid schemes)- печелиш виртуална валута, ако направиш нещо в социалните мрежи- оцениш играта, поканиш приятел и т.н.

 

Сами по себе си изглеждат безобидни голяма част от изброените тъмни модели, дори в много случаи са полезни, но когато са умишлено разработени, за да подвеждат, а не да помагат на потребителя, че даже  се припокриват с множество други, последният може да претърпи сериозни загуби, които сам не осъзнава дори. Колко деца натрупаха сметки на родителите си, без а се усетят? Ако пък си мислиш, че играеш безплатна игра или просто си четеш интересни информации в нета, осъзнаваш ли колко време изкарваш в нея и колко лична информация споделяш? Ако не се контролираш, ти или пък детето ти, след време можеш да страдаш от увредено зрение от дълго взиране в екран на телефон, шипове във вратни прешлени, кисти от дълго седене на стола пред компютъра, плексит от неправилната стойка, пристрастяване към гейминга, неспокойствие, нарушен сън, объркано възприемане на реалността, може още много да се изброява. Тези отрицателни ефекти не възникват веднага, голяма част се усещат чак след време.

За да завършим тази публикация по-обнадеждаващо, допълваме, че част от тези модели стават тъмни, само когато се прекали с тях или целта е измама, принуда, неетично въвличане в някакъв вид поведение от страна на дизайнерите, насочено към потребителя. Много от онлайн платформите или магазините, например, събират добронамерено информация за теб, за да те улеснят да намериш наистина най-добрата оферта в точния за теб момент. До голяма степен зависи от теб, дали правилно преценяваш момента за точен и офертата за отговаряща на критериите ти.

Запомни, че винаги трябва да си имаш едно на ум и да не забравяш да поогледаш за още опции, за да не се окаже, че си в капана на dark pattern.

Не пречи и да попрепрочиташ тази публикация от време на време, за да си спомняш какви са видовете тъмни модели, за да ти е по-лесно да ги разпознаваш. Всъщност това е малко сивичък модел, с който искаме да те накараме да посещаваш по-често нашия сайт. За да го изсветлим, допълваме, че е добре да го правиш, само, ако имаш тази нужда.

 

Ако считаш, че си станал жертва на dark pattern и така си претърпял загуби, можеш да опиташ да решиш спора си чрез АРС в Център за АРС НАИС. Подай жалба от бутона горе вдясно на nais.bg.

Източници:

https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/2020-02/acm-guidelines-on-the-protection-of-the-online-consumer.pdf

https://arxiv.org/pdf/2101.04843.pdf

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3472316

 
Публикувано на 17.04.2022г. Обратно в новини